Wpływ diety bogatej w sacharozę lub aspartam na zachowanie i funkcje poznawcze u dzieci ad

To zaślepienie zostało wzmocnione widocznymi zmianami wprowadzanymi co tydzień do diety (pozorowane diety), ale słodzik zmieniał się tylko co trzeci tydzień. Rodziny zostały poinformowane, że diety zmieniały się co tydzień i otrzymywały listę składników dietetycznych, które były albo zróżnicowane, albo kontrolowane. Rodzice zostali poproszeni o zidentyfikowanie zmiennych eksperymentalnych każdego tygodnia, jeśli mogli. Zapewnienie diety
Bezpośrednio przed rozpoczęciem badania dietetyk nadzorował usuwanie żywności z domu dziecka. Podczas dziewięciotygodniowego okresu badania, wszystkie produkty zostały dostarczone dla podmiotu i jego najbliższej rodziny. Członkowie rodziny otrzymywali przedmioty, których nie uwzględniono w diecie, gdy byli poza domem i poza obiektem, a kawa i alkohol mogły pozostać w domu tak długo, jak długo nie były spożywane przez dzieci. Żywność dostarczono w furgonetce wyposażonej w przenośne laboratorium testowe. Cała żywność została usunięta z domu pod koniec każdego tygodnia i dostarczono nową dostawę. Ponadto rodzice przechowywali zapisy dotyczące wszystkich posiłków spożywanych przez badanych i zachęcano ich do zgłaszania wszelkich odchyleń od określonej diety.
Podczas każdego trzytygodniowego okresu diety żywność była słodzona sacharozą, aspartamem lub sacharyną, w zależności od tego, która dieta została przypisana do tego okresu. Dołożono starań, aby wygląd identycznych słodzonych produktów był identyczny, niezależnie od użytego środka słodzącego. Słodzone pokarmy zawierały czysty sok owocowy, owoce, zboża, pudding, jogurt smakowy, ciasteczka, nadzienia owocowe i butelkowane napoje gazowane. Napoje bezalkoholowe dostarczały trzy krajowe rozlewnie w nieoznaczonych, ale zakodowanych butelkach; niesłodzony sok owocowy i niesłodzone płatki zostały dostarczone przez dwóch krajowych dystrybutorów. Niewielkie ilości sacharyny stosowano do osłodzenia przedmiotów, takich jak przyprawy, które były spożywane w małych ilościach przez badanych przez wszystkie dziewięć tygodni. Użycie różnych składników żywności, które powszechnie uważano za mające wpływ na zachowanie, było ograniczone do minimum. Obejmowały one sztuczne barwniki, sztuczne smaki, dodatki, l-glutaminian sodu, czekoladę i kofeinę. Tłuszcze i oleje stosowane w dietach nie zawierały butylowanego hydroksyanizolu lub butylowanego hydroksytoluenu, a stosowanie mrożonych mięs i pieczonych produktów potraktowanych tymi przeciwutleniaczami było ograniczone do minimum. Trzy pozorne diety składały się z obfitych ilości czerwonych i pomarańczowych pokarmów (dieta A); wołowina i wieprzowina, tylko z surowymi owocami i warzywami (dieta B); oraz kurczę i ryby, tylko gotowane owoce i warzywa (dieta C) (tabela 1).
Dietetyczne spożycie
Pobór pokarmu został udokumentowany w dziennikach przez rodziców i poddawany cotygodniowemu przeglądowi z dietetykiem. Rodzicom uczono sposobu szacowania ilości spożywanych pokarmów, a co tydzień otrzymywali siedem dzienników zawierających listę codziennych menu. Projekt badania nie nakładał żadnych ograniczeń co do ilości każdego spożywanego pokarmu, a rodzice zostali poproszeni o nie ograniczanie dostępu do jakiejkolwiek żywności.
Spełnienie
W celu ustalenia zgodności z dietą do żywności słodzonej aspartamem dodawano mg kwasu askorbinowego na miligram aspartamu, a mg ryboflawiny na 5 g sacharozy dodano do żywności słodzonej sacharozą. Stężenia te zapewniają co najmniej 10-krotność zalecanych dietetycznych dodatków, 9 z ilością wydalaną w przybliżeniu proporcjonalną do ilości spożytego słodzika
[więcej w: allegro askas77, skierowania do sanatorium ze zwrotów, virkon ]