Wpływ diety bogatej w sacharozę lub aspartam na zachowanie i funkcje poznawcze u dzieci ad 5

Średnie dzienne spożycie energii i składników odżywczych podczas trzytygodniowych okresów diety. Dzieci w wieku przedszkolnym spożywały średnio 5600 . 2100 mg sacharozy na kilogram dziennie podczas diety na bazie sacharozy, 38 . 13 mg aspartamu na kilogram dziennie podczas diety aspartamowej i 12 . 4,5 mg sacharyny na kilogram dziennie. podczas gdy na diecie sacharyny. Odpowiednie wartości dla dzieci w wieku szkolnym uważanych za wrażliwe na cukier wynosiły 4500 . 1200 mg sacharozy na kilogram, 32 . 8,9 mg aspartamu na kilogram i 9,9 . 3,9 mg sacharyny na kilogram. Średnie dzienne spożycie energii i makroelementów (białko, tłuszcz, całkowite węglowodany i sacharoza), jak również sacharyna, aspartam, ryboflawina i askorbinian, przedstawiono w Tabeli 3. Wartości spożycia obliczono na podstawie dokumentacji żywieniowej, podsumowując oddzielnie dla każdego okresu doświadczalnego i dla każdej pozorowanej diety. Średnie dzienne spożycie całkowitego węglowodanu i sacharozy wynosiło odpowiednio około 65 gi 82 g, podczas diety sacharozy, niż podczas dwóch pozostałych diet. Dzienne spożycie sacharozy, węglowodanów i energii różniło się znacznie między dietą sacharozy i dwiema innymi dietami. Niektóre małe, ale znaczące różnice między dietami fikcyjnymi stwierdzono również w przypadku niektórych zmiennych. Rodzice dzieci, którzy ukończyli badanie, zgłosili tylko niewielką liczbę wykroczeń dietetycznych, które uwzględniono w analizie żywieniowej. Tylko jeden rodzic prawidłowo zidentyfikował kolejność diet. Środki behawioralne i poznawcze
Tabela 4. Tabela 4. Zmienne poznawcze i behawioralne podczas trzech okresów diety. Średnie behawioralne i poznawcze zmienne zestawiono w Tabeli 4. Przeprowadzono dwie analizy: jedna porównywała wartości średnie dla trzytygodniowych okresów żywieniowych, a druga porównywała średnie wartości tylko dla trzeciego tygodnia. Różnice były identyczne w obu analizach, z wyjątkiem różnic w wydajności pegboard, które były widoczne tylko w analizie trzytygodniowych średnich. Ponieważ analizy były tak podobne, przedstawiono tylko trzytygodniowe średnie.
W grupie dzieci w wieku szkolnym uważanych za wrażliwe na cukier, żadna z 39 zmiennych behawioralnych i poznawczych nie różniła się od trzech okresów diety. W normalnej grupie przedszkolnej nie było istotnych różnic w 31 zmiennych, z dwoma wyjątkami. Oceny rodziców na podskali poznawczej Skali Zachowania Pediatrycznego były znacznie lepsze podczas diety na sacharozie niż podczas diety aspartamu i sacharyny (P <0,008). Wydajność piany była znacznie mniejsza podczas diety sacharozy (tabela 4), chociaż wciąż była szybsza od średniej. Żadne dziecko z żadnej grupy nie miało niepożądanej odpowiedzi na sacharozę lub aspartam.
Testy biochemiczne
Wyniki testu tolerancji sacharozy na linię bazową zostały przeanalizowane przez endokrynologa pediatrycznego, który nie był żadnym z badaczy. Wszystkie profile były w normalnych granicach, z tym wyjątkiem, że u czterech pacjentów stwierdzono nieznacznie podwyższony poziom glukozy (173 do 187 mg na decylitr [9,61 do 10,4 mmol na litr]) pół godziny po napoju z sacharozą, a czterech pacjentów miało niskie poziomy: trzy w dwie godziny (od 55 do 59 mg na decylitr [od 3,06 do 3,28 mmol na litr]) i jedna w ciągu jednej godziny (50 mg na decylitr [2,78 mmol na litr])
[więcej w: przegladarka nfz, nfz lublin sanatoria lista oczekujących, dna moczanowa objawy zdjecia ]