Rynki zywych zwierzat i infekcja wirusem grypy A (H7N9)

Niedawna epidemia wcześniej nieuznanego wirusa reasortancyjnego ptasiej grypy A (H7N9) w Chinach1 doprowadziła do 131 udokumentowanych przypadków i 36 zgonów od 16 maja. Chociaż niektórzy pacjenci mieli w przeszłości kontakt z żywym dróbem lub odwiedzali targi zwierząt żywych przed początek choroby, 3 źródło infekcji pozostaje niejasne. 45-letnia kobieta została przyjęta do szpitala w dniu 23 marca 2013 r., Z 5-dniową historią gorączki (temperatura, 41,0 ° C), kaszlem, odkrztuszaniem, złym samopoczuciem i dusznością. Tomografia komputerowa klatki piersiowej, którą wykonano 2 dni przed przyjęciem, wykazała zakażenie w prawym płucu. 28 marca pobierano próbkę wydzieliny tchawicy od pacjenta do badań laboratoryjnych. Badanie epidemiologiczne wykazało, że pacjent był poza tym zdrowy, z wyjątkiem testu pozytywnego na antygen powierzchniowy wirusa zapalenia wątroby typu B. Przez kilka lat pracowała na rynku żywych zwierząt jako jedyny rz eźnik drobiu. Jej stoisko znajdowało się w rogu rynku (czerwona kropka na ryc. S1 w Dodatkowym dodatku, dostępna wraz z pełnym tekstem tego listu). Z wyjątkiem określonego kontaktu ze środowiskiem pracy, nie miała kontaktu z innymi zwierzętami lub pacjentami z gorączką. Cały żywy drób, którego zabiła, pochodzi z sąsiedniej boksowni (zielona kropka na Rys. S1 w Dodatku Uzupełniającym). Żywy drób został zakupiony na wtórnym rynku hurtowym, gdzie drób hodowany w różnych gospodarstwach gromadził się przed sprzedażą na rynki zwierząt żywych. Badania laboratoryjne za pomocą różnych metod – w tym w czasie rzeczywistym w teście odwrotnej transkryptazy-reakcji łańcuchowej polimerazy (RT-PCR), izolacji wirusowej i sekwencjonowaniu pełnego genomu – potwierdziły, że pacjent był zakażony nowym wirusem H7N9. Aby prześledzić potencjalne źródło infekcji, badacze pobrali 5 próbek środowiskowych z dwóch stanowisk na rynku i 13 próbek z wtórnego r ynku hurtowego w dniu 29 marca. Jeden okaz z klatki drobiowej z sąsiedniej kabiny był dodatni dla nowego wirusa H7N9. Ponadto wykryto wirusowe kwasy nukleinowe wirusa ptasiej grypy (np. Podtypy H3, H7, N8 i N9) na RT-PCR w czasie rzeczywistym specyficznej dla podtypu z jednej próbki kału pobranej z wtórnego rynku hurtowego. Oddzielono dwa szczepy wirusowe, jeden od pacjenta (Nanjing / 1) i jeden z próbek klatki drobiowej uzyskanych w sąsiedniej stajni (Env / Nanjing), z powodzeniem wyodrębniono (numery GenBank, KC896771-KC896778 dla próbki i KC896763-KC896770 dla okaz środowiskowy). Porównanie genomu wykazało, że podobieństwo kwasów nukleinowych występujących w dwóch izolatach mieściło się w zakresie od 98,9% do 100%; to przełożyłoby się na podobieństwo aminokwasowe od 98,2% do 100%. Oba izolaty miały potencjalnie funkcjonalne miejsca aminokwasowe związane z substytucją T189A i adaptacją do ssaka lub człowieka (numeracja H3) w miejscu wiążącym rece ptor hemaglutyniny. Dwa izolaty wykazywały E zamiast K w pozycji 627 BP2. Jednakże Nanjing / wykazał K zamiast Q w pozycji 591 PB2, co do którego wykazano, że współdziała z pozycją 627 PB2, a kombinacja 591K-627E wykazuje wyższą zjadliwość niż ta z 591Q-627E u myszy z wirusami H5N14 ( Tabela S1 w Dodatku Uzupełniającym). Ryc. 1. Drzewo filogenetyczne pełnowymiarowego białka macierzy białkowej (M) nowego wirusa H7N9. Dwa izolowane szczepy wirusa H7N9 – Env / Nanjing i Nanjing / – charakteryzowały się znacznym stopniem oddzielenia od trzech innych dostępnych ludzkich szczepów (Szanghaj 1, Szanghaj 2 i Anhui 1). Analiza filogenetyczna wykazała, że geny M w nowym wirusie pochodzą między innymi z ptasich wirusów H9N2. Odkrycia te sugerują, że nowy wirus ewoluował i może, za pomocą kilku mutacji aminokwasowych, przystosować się do ludzi. Analizy filogenetyczne wykazały, że geny M tych dwóch izolatów tworzą unikalny sublineaż, w porównaniu z inny mi dostępnymi ludzkimi szczepami H7N9 pochodzącymi z ptasich wirusów H9N2, między innymi (Figura i Fig. S2 w Dodatku Uzupełniającym). Wskazuje to, że nowy wirus H7N9 miał różne pochodzenie i potencjalnie miał ciągły reasortment w obrębie drobiu. Dane te wskazują, że nowy wirus H7N9 najprawdopodobniej został przeniesiony z wtórnego rynku hurtowego na rynek detaliczny żywych zwierząt, a następnie do pacjenta. Odkrycia te potwierdzają te z ostatnich badań5, które wykazały, że infekcje u ludzi nowym wirusem H7N9 mają epidemiologiczne powiązanie z kurczętami z rynków żywych zwierząt. Ważne jest, aby lepiej zrozumieć ewolucję wirusów grypy wśród drobiu i transmisję na rynkach żywych zwierząt, aby pomóc w kontrolowaniu infekcji u ludzi. Chang-jun Bao, MPH Lun-biao Cui, Ph.D. Ming-hao Zhou, Ph.D. Jiangsu Provincial Center for Disease Control and Prevention, Nanjing, Chiny Lei Hong, MS Miejskie Centrum Kontroli i Prewencji Chorób w Nanjing, N anjing, Chiny Gao, Ph.D. Chińskie Centrum Kontroli i Prewencji Chorób, Pekin, Chiny Hua Wang, MD Jiangsu Provincial Center [więcej w: gastrolog rzeszów, psychologia, leczenie endometriozy forum ]

[przypisy: morsowanie jak zacząć, psycholog warszawa centrum, olej rzepakowy surowy ]