Dieta sródziemnomorska do pierwotnej profilaktyki chorób ukladu krazenia

Intensywne badanie interwencyjne Estrucha i in. (Wydanie 4 kwietnia) jest ograniczone przez niskie pierwotne wyniki złożonego układu sercowo-naczyniowego (3,8% i 3,4% w grupach interwencyjnych w porównaniu do 4,4% w grupie kontrolnej) z niewielkimi absolutnymi różnicami ryzyka (zakres 0,6 do 1%). Biorąc pod uwagę te niewielkie marginesy ryzyka, istniały co najmniej cztery statystycznie istotne różnice w podstawowych cechach charakterystycznych między grupami, które mogłyby znacząco przyczynić się do tych niewielkich absolutnych różnic ryzyka. Istotnie wyższy odsetek kobiet (+ 5,7%), osób otyłych (+ 4,7%), stosowania moczopędnego (+ 3,5%) i doustnego stosowania hipoglikemii (+ 3,2%) w grupie kontrolnej niż w grupie interwencyjnej przypisanej do Dieta śródziemnomorska uzupełniona orzechami. Implikacja tych podstawowych rozbieżności może znaleźć odzwierciedlenie w krzywych przeżycia Kaplana-Meiera dla pierwotnego złożonego wyniku sercowo-naczyniowego. Początkowe różnice w ryzyku między grupami interwencyjnymi i kontrolnymi, począwszy od zera, kiedy nie można oczekiwać widocznej różnicy w ryzyku, szczególnie w przypadku interwencji dietetycznych, 2 mogły znacząco przyczynić się do ogólnej niewielkiej skumulowanej bezwzględnej różnicy ryzyka. Eran Kopel, MD, MPH Yechezkel Sidi, MD Shaye Kivity, MD Chaim Sheba Medical Center, Tel Hashomer, Izrael eran. huji.ac.il Nie zgłoszono żadnego potencjalnego konfliktu interesów związanego z tym pismem. List został zaktualizowany 13 marca 2014 r. O godzinie. 2 Referencje1. Estruch R, Ros E, Salas-Salvado J, i in. Pierwotne zapobieganie chorobom układu krążenia za pomocą diety śródziemnomorskiej. N Engl J Med 2013; 368: 1279-1290 Bezpłatny, pełny tekst Web of Science Medline 2. Cook NR, Cutler JA, Obarzanek E, i in. Długoterminowe skutki dietetycznej redukcji sodu na choroby układu krążenia: obserwacyjne obserwacje z prób zapobiegania na dciśnieniu (TOHP). BMJ 2007; 334: 885-888 Crossref Web of Science Medline W badaniu PREDIMED (Prevención con Dieta Mediterránea) stwierdzono, że zmodyfikowana dieta śródziemnomorska uzupełniona oliwą lub orzechami z pierwszego tłoczenia ma duże korzyści sercowo-naczyniowe. W podgrupie z dyslipidemią i podgrupie z nadciśnieniem wystąpiła szczególna korzyść. Dlatego obniżenie poziomu lipoprotein o małej gęstości (LDL) i ciśnienia krwi może pomóc w wyjaśnieniu korzyści wynikających z leczenia. Oliwa z oliwek extra vergine, nawet w znacznie mniejszych ilościach (30 ml dziennie) niż ta stosowana w badaniu (1 litr na tydzień), opóźnia opróżnianie żołądka i zmniejsza hiperglikemię poposiłkową.1 Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe , które obniżają ciśnienie krwi i, u osób z cukrzycą typu 2, zmniejszają poziomy hemoglobiny glikowanej.2 Spożywanie orzechów drzewiastych, takich jak mi gdały, obniża poziom cholesterolu LDL o 3 do 19% .3 Mechanicznie, dlatego bardzo istotne jest poznanie początkowej i końcowy poziom cholesterolu LDL i poziomy ciśnienia krwi w dwóch grupach leczenia. Ewentualnie, widoczne korzyści zmodyfikowanych diet śródziemnomorskich, które były bogate w oliwę z oliwek lub orzechy, mogą odzwierciedlać niekorzystne cechy diety kontrolnej, która była niska w tych korzystnych pokarmach. Czy ta interpretacja nie jest możliwa? Lionel H. Opie, MD, D.Phil. Hatter Institute for Cardiovascular Research w Afryce, Cape Town, Republika Południowej Afryki Lionel. ac.za Nie zgłoszono żadnego potencjalnego konfliktu interesów związanego z tym pismem. 3 Referencje1. Gentilcore D, Chaikomin R, Jones KL, et al. Wpływ tłuszczu na opróżnianie żołądka oraz reakcje glikemii, insuliny i inkretyny na posiłek węglowodanowy w cukrzycy typu 2. J Clin Endocrinol Metab 2006; 91: 2062-2067 Crossref Web of Science Medline 2. Schwingshackl L, Hoffmann G. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe i ryzyko chorób sercowo-naczyniowych: streszczenie dowodów dostępnych w przeglądach systematycznych i metaanalizach. Nutrients 2012; 4: 1989-2007 Crossref Web of Science Medline 3. Berryman CE, Preston AG, Karmally W, Deckelbaum RJ, Kris-Etherton PM. Wpływ spożycia migdałów na obniżenie cholesterolu LDL: omówienie potencjalnych mechanizmów i przyszłych kierunków badań. Nutr Rev 2011; 69: 171-185 Crossref Web of Science Medline W badaniu PREDIMED stwierdzono, że dieta śródziemnomorska uzupełniona oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia lub orzechami zmniejszała ryzyko sercowo-naczyniowe. Ponieważ badanie przeprowadzono w Hiszpanii, wielu uczestników już stosowało diety typu śródziemnomorskiego, co oznacza, że osiągnięte zmiany w diecie były skromne. Czy wyniki są zbyt piękne, aby mogły być prawdziwe? Tabela 1. Tabela 1. Obserwowane i przewidywane efekty w grupach diety śródziemnomorskiej z suple mentacją oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia lub orze [patrz też: psycholog poznań, dermatologia estetyczna, psychologia pracy ]

[patrz też: pediatra pruszków, pci medycyna, lekarz od krwi ]